Main Menu
Random Albums
Chatbox
You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup
nvd
06 Sep : 07:14
kvo stava priqteli? ...
kade ste se zagubili? ...
Ivo Datchev
04 Sep : 18:44
ще им звънна утре,виж това: [link]
Irena
03 Sep : 08:30
6to taka nikoi ne otgovaria.Ivo 6te odari6 li edno ramo za taja televizia.
Irena
02 Sep : 16:33
zdraveite. da pitam samo moje li niakoi da se obadi v ofisa na INTELSAT v dubai i da pita hva6ta li se tozi satelit tam(intelsat 12)4e tam e televiziata deto ja pusnaha vivacom i ako mojem da hvanem ne6to da vzema ot bg edin resivar i karta.as si idvam drugia petak
Ivo Datchev
02 Sep : 09:12
Петък, 3 Септември пак се организираме от 13:00ч в Mall of the Emirates в Apres[link]
View all posts (668)
BG Consulate in Dubai
Контакт
UAE, DUBAI 0244
Consulate General of the Republic of Bulgaria
Jumaira Road, Villa No18
P.O. Box 72535
Tel.: +971-4-344 2419
Fax: +971-4-344 2341
E-mail: bulgcons@emirates.net.ae
Web Page: www.bulgarianconsulate-dubai.com
Welcome Guest
Currently Online (45)
Extra Information
Share BGinUAE.com
Google AddSense
Last 2 Forum Posts
| Bulgarians in Dubai and UAE :: Forums :: Everything :: От и за българите в ОАЕ |
|
<< Previous thread | Next thread >> |
| Дубай за начинаещи (и туристи) | ||
| Go to page >> | |
|
Moderators: Ivo Datchev, roadrunner
|
| Author | Post | ||
| -=ivan=- |
|
||
![]() Registered Member #256
Joined: Thu May 22 2008, 02:43PMLocation: Dubai Posts: 182 Thanked 44 times in 33 posts |
Заради едни приятели компилирах този файл и реших, че е идейно да го пусна и тук. В някоко последователни поста, че е доста голям. Вашият принос под формата на постове е добре дощъл, аз ще гледам да ги внедрявам в основния текст от време на време ДУБАЙ ЗА НАЧИНАЕЩИ Най-накрая се наканих да напиша тази статийка. Структурирах я като статия от wikitravel.org. Мислех да накача снимки от местата, описани в нея, ама много искате – това си е къртовски труд. Има достатъчно снимки из нета. Understand Няма да е зле да си прочетете поне статията за Дубай в Wikitravel.org, ако не и в Уикипедия. Аз ще кажа само, че въпреки че е мюсюлманска държава, местното население е около 20% от народа тук. Има население (по мои лични данни) кокото София, но е някак по-разлят (дълъг около 50 км). В заведенията можеш да си пиеш алкохол, а разголеността (в прилични граници) на мацките граничи и надминава тази в българските клубове. Дубай си е пустиня, макар и с елементи на напреднала цивилизация. Движението е адски забързано и опасно. Пешеходците са вредители и трябва да се наказват. Поне с такова впечатление оставам от яростта, с която водачите ги преследват, от липсата на пеш. надлези и подлези и т.н. и т.н. А и пеша не се ходи през по-голямата част от деня и от годината. Освен ако не сте бедуин. Добро време за навън и за плаж е след 16 през лятото. Зимата за плаж и разходки през деня става от октомври до май, с изкл. на януари-март. Тогава е по-ветровито и е като пролет в България. Нямате шанс да си купите предплатена СИМ-карта и да си лафите с приятели, щото за това се сключва договор и е нужна резидентска виза. Но пък разговорите от-до стационарни телефони са безплатни. Освен ако не се обаждате от уличен автомат. За всеки случай да изясня, че дирхамът е фиксиран към долара на отношение 1 USD = 3,667 AED и предвид срамно ниският курс на долара напоследък, към днешна дата (забравих кой ден го писах това 1 BGN = 2,667 AED.Цените на храната и другите потребителски стоки ми се струват като в България, само настаняването е по-скъпо.... Get in Полетите на Emirates пристигат на новият и разточителен Терминал 3. Останалите авиокомпании кацат на Терминал 1. Но двата терминала са близо, дори са свързани (аз го изходих това разстояние веднъж няколко пъти, не е лесно . Отвън на терминал 1 в една малка постройка могат да се наемат коли от множество рент-а-кар компании. Вече писах за цените, като има и 20 дирхама airport tax някаква . За кола под наем ще ви изискат българска международна книжка (тази, дето си я взимате за 18 лв. от СБА). Такситата в Дубай са сравнително евтини, но разстоянията са големи. Ако го вземете от летището, вместо нормалната първоначална такса от 3 (3.5 нощем) дирхама, ще стартирате с 20 (както знаем, 1 USD = 3.667 AED).Виза се изисква за гражданите на България, като тя трябва да има „спонсор“ - той е от рода на туристическа агенция, хотел в който имате резервация, авиокомпания която ви докарва до тук или местен човек/фирма. Get around Такситата са с климатик (ужасно студено е в тях), нач. такса 3/3.5 дирхама (денем/нощем) от улицата или пред хотела, и 6/7 дирхама ако поръчате по телефона. От летището стартът е 20 дирхама. Ако пресечете линията Дубай/Шаржа (съседното много близко емирство), добавят ви 20 дирхама към сметката. Никой не знае що е това животно „улица,номер“. Адресите са от типа: Някой главен булевард в близост до вашата уличка (ако не е голяма) и някоя голяма сграда/хотел/мол в близост. Това са ориентирите. Всички сгради си имат имена, повече ли по-малко известни. Никой не ползва номера. Автобусите са климатизирани MAN (ужасно студени). Возиш се за 2 дирхама (повечето вече са с магнитни карти по 18 дирхама за 10 пътувания), има доста развита мрежа от автобусни линии и някои от спирките са с чакалнички с климатик. Dubai Rapid Link- Това въздушно влакче бе панирано за пуск на 09.09.09. Май ще пуснат само една отсечка от него, щото има още доста работа на места. Предполагам по Шейх Зайед ще е пуснатата част Рент-а-кар е идейна опция, щото постоянно таксита излизат през носа, но ви трябва международна книжка (от СБА), познания за улиците или карта или GPS със заредена карта на Дубай (може и рент-а-кар компаниите да го предлагат) и шофьорски умения. Тук всеки квартален булевард е по-голям от Цариградско шосе, а смесицата от култури на шофиране и високи скорости някак не предразполагат новодошлия. Макар че един приятел дойде, нае си кола и си бръмча. Постоянните промени и ремонти на пътища (които иначе по широчина и качество на настилката са задминали мнооого българските) допълнително затрудняват шофирането и ориентацията дори и с GPS. Освен това на някои мостове над Dubai Creek, както и по булеварда Sheikh Zayed Road се плаща една такса Salik при преминаване, дето ще ви я удържат после от рент-а-кар компанията. Добрата новина е, че макар и настоятелни в поведението си (при престрояване, включване в движението и прочее), местните водачи много рядко отнемат предимството ви. При евентуално ПТП най-често е виновен този, който е бил в задната кола или този, който не знае арабски Ако искате да наемете коли и сте с туристическа виза, трябва да си извадите смешният документ на френски и български език, наречен „Международно свидетелство за управление“ (следите ли ми мисълта, няма думичка на английски в него, но СБА така е решило да издава международните книжки . Получава се за 15-20 минути в централата на СБА (е, и на други места, вижте сайта им) близо до паметното Позитано 20, срещу 18 лева и паспортна снимка. Ако искате да наемете кола с работна виза за ОАЕ – няма да можете. Трябва да си изкарате тукашна книжка, което става след шофьорски курс и една торба пари (чудно защо – нито бензибът им скъп, нито раб. ръка...). Та гледам моят колега тук наема (и то от Budget, не от някой квартален агент) кола (от най-малките – клас Икономичен, Тойота Ярис) за по 130 дирхама на ден (с пълен резервоар, каквото и да значи това). На седмица в сайта на Бъджет се оказа, че наемът е: за клас Компакт (т.е. след „Икономичен“) е 180 долара, а за Интермидиът – 210 долара за седмица. Което се равнява на 100 дирхама за такси на ден, доколкото показва грубата сметка.С велосипед или пеша не е препоръчително да се моткате из улиците – понякога няма как да пресечете улицата – няма светофар или надлез на стотици метри/километри. Строежите и ремонтите на пътищата допълнително усложняват тази обстановка. Но пък зимата температурите позволяват разходките и колоезденето из паркове, плажове, пазари и т.н. [ Edited Sat Aug 15 2009, 03:47PM ] -=Carpe diem!=- "Тежък е лекият живот, но все някой трябва да го води..." Иван Деянов |
||
| Back to top |
|
||
| -=ivan=- |
|
||
Joined: Thu May 22 2008, 02:43PMLocation: Dubai Posts: 182 Thanked 44 times in 33 posts |
See Ако мислено разделим Дубай на 6 части, да речем: 1 е частта от Дубай на изток от Dubai Creek, северната (горната) половина; 2 е частта от Дубай на изток от Dubai Creek, южната (долната) половина; 3 е частта от Дубай на запад от Dubai Creek в относителна близост до него, горната половина; 4 е частта от Дубай на запад от Dubai Creek в относителна близост до него, долната половина; 5 е частта от Дубай на запад от Dubai Creek далече от него, горната половина; 6 е частта от Дубай на запад от Dubai Creek далече от него, долната половина. Или 5 3 * 1 ........6 4 * 2, като със * съм означил Dubai Creek Отдясно на Creek районът се нарича Deira, а отляво (по-скоро 3 и 4) – Bur Dubai Освен това съм завъртял картата така, че бреговата линия на Дубай с т. нар. Арабски залив да ми е хоризонтално. Т.е. малко фалшиви посоки на света използвам, ама е по-лесно да напиша „на север“, отколкото „нагоре по картата“. ![]() цъкнете тук за по-голямо изображение - (в зона 1 близо до Dubai Creek) – Първо да ви кажа за Al Mamzar Park – това е парк с дървета и трева, също и плаж. Входът е 5 дирхама и казват, че е по-яко от Jumeirah Beach, освен това е по-близо от него ако сте отседнали в Дейра (т.е. на изток от Creek-а). И е пълно с рускини, което вас може би не ви касае Ако е така, значи сте закоравели чичковци и може би по-ще ви е дюшеш да метнете няколко телешки или пилешки пържоли на удобно поставените барбекюта там (май и въглища имаше). Сега започвам от Maktoum Bridge (от границата на 1 и 2 зони) на север като тръгнете по ред:Пристанище има едно, излезе ми името от главата, има лодки и яхти (не ветроходни, но пак яки). Има и алея покрай брега, която води до water bus-a и чак до Abra Station-a – този, който е близо до Gold Souk. По тази алея някъде по средата май беше може да се хване лодка (голяма, тръгват на определен час) за круиз по Крийка нагоре-надолу. Не е кой-знае какво, но пък получаваш възможност да видиш сградите от водата, т.е. по-панорамно е като другите сгради не ти пречат. Пак по тази алея може да се хване корабче – плаващ ресторант и ето ти вечеря на (поклащащи се в ритъма на водата) свещи и сменящи се гледки към нощния град Също е колоритно да се види как продават риба на това пристанищенце – на земята. Има и лодки, пълни с товар – яко.Nasser Square (известен така, но май официално прекръстен скоро на Baniyas Square) – Пълен с всякакви неща район – от битпазар, стари (ама доста изстрадали) мебели, през кожени палта, авточасти, пазар като „Женски пазар“ с платове и дрехи и китайски стоки, до магазини за фотоапарати, камери, лаптопи, мобилни телефони, телевизори, стереоуредби и часовници. Принципно техниката е по-евтина от тази в БГ – но си набележете още в БГ модели и цени и елате да преговаряте тука за цената. Същите неща ги има и по моловете, но са по-скъпи, де. Малко преди самият площад Nasser Square (който е в тежък ремонт) има два магазина за евтинджос стоки и сувенири (можете да попаднете на някои интересни неща в секцията за сувенири) – Day to Day се казват. Gold Souk – толкова злато не бях виждал на едно място. Можете да се пазарите, някои казват, че златото е на цени като в БГ, други – че е доста по-евтино. Може би защото в БГ е поскъпнало, а сега е криза. Индия продават много злато и тукашните се стремят да „отвържат“ пари, аз да го купят. Възползвайте се! Аз там си харесах един рапърски синджир с пистолетче на него с диаманти, бяло злато – 26 000 долара, ако не се лъжа. Има едни екрани в повечето магазини, показващи (предполагам) в реално време котировките на златото на борсата. От там те гледат и ти смятат цената според теглото – екзотика В малките уликчки от Голд Сук посока Крийка има пак магазинчета за злато – може пък да е по-евтинко... Има още един пазар за злато и диаманти в зона м/у 3 и 4, но за него по-натам.Spice Souk – Елате, помиришете, вкусете, всичко има! Да, не те лъжат. Интересен пазар, на 4 минути пеша от Gold Souk. Abra Station – Има едни water bus-и, които са големи плоски катери и те превозват в климатизирана атмосфера между няколко точки от двете страни на Крийка за 4 дирхама. По-екзотичното (и приключенско) е да прекосите Kрийка с abra – нещо като рибарска лодка 4-5 метра дълга със седалки. Срещу 1 дирхам получавате thrill, преживяване и превоз на другия бряг, където... -(в зона 3) – Абрата ви кара на западния бряг на Creek-а, където се намира Old Souk. Интересно е да се види, не забравяйте да се пазарите за цената. Пазарлъкът бил житейска философия по тези земи, казват. Трик е да казвате, че живеете тук, не сте турист и прочее. Там се намира и Dubai Museum, който според някои си струвал да се види, според други - „да, ама... пълен е с плазми и снимки вместо експонати“. Абе входът е символичен, така че не му мислете Намира се в един стар форт. Като говорим за музеи, много хвалени са музеите в съседното емирство – Sharjah – на един хвърлей на изток от Mamzar. Имали ги всякакви. Ако ще ходите до там, отбийте се и в т.нар. Blue Souk – интересно било. Sharjah Mega Mall не струва. В близост до всичкото това (музеят и олд сук в нашата зона 3) е и една джамия. Много интересно ми се стори когато започнах да се провирам по безистенчетата към някой от входовете й... Била с незнам колко много си кубета, което не знам какво означава, но така каза екскурзовода с важен тон.Малко по-вляво на картата (по-на запад) в зона 3 са Bastakiya и Arabic Art Galleries – първото било некъф традиционен арабски мол, второто не знам какво е. Малко по-натам е и Jumeirah Mosque – най-голямата май в Дубай. То какво да й гледаш, но може да ви е интересно. По-надолу в зона 3 е молът (и хотел и не знам още какво) Burjuman, както и по-интересното за мен Al Mullah Plaza, в който мол е пълно с магазинчета за компютри и електроника. Много наблизо (5 мин пеша) също е и Computer Plaza, където са само компютри, motherboard-и, други платки и прочее. А по улицата, водеща на север от Al Mullah и по съседната успоредна вдясно на нея има много магазинчета за телефони, апарати, компютри и периферия. Аз от там си купих безжичен телефон след мега пазарлък и дни обикаляне за да намеря точния. Пак не намерих точния цвят от точния модел. После същия апарат го видях в Careffour с 5 дирхама по-евтин. Изобщо в Careffour май ща намерите по-добри цени на компютри и прочее, отколкото на тези Al Mullah Plaza и Computer Plaza (дори и от Nasser/Banyas Square), освен ако не сте майстори в пазарлъка. По моловете големите вериги магазини за компютри не предлагат кой-знае какви оферти. Също в таази зона, точно срещу Българското консулство се намира Dubai Zoo. Казват, че не било нищо интересно и било малко, но аз лично ще отида, за да се изкефят животните, че някой ги посещава. Входът е 2 дирхама. Сега строели някакъв голям зоопарк, но за кога – не зная. [ Edited Sun Jul 18 2010, 02:06PM ] -=Carpe diem!=- "Тежък е лекият живот, но все някой трябва да го води..." Иван Деянов |
||
| Back to top |
|
||
| -=ivan=- |
|
||
- (в зона 4) Продължаваме с логиката „обратно на часовниковата стрелка“, идвайки от зони 1 и 3. И започваме от размитата граница със зона 3. Al Karama Market е доста колоритен пазар – Илиенци с привкус на Женски пазар. Има всичко за всеки (дрехи, бельо, обувки, спортни стоки, сувенири). Пазарете се здравата. Самият квартал Karama също не е по-малко колоритен. Освен няколкото други мола в непосредствена близост с по-народен вид и стоки (пак часовници (най-вече ментета, но и оригинални от по-народните марки), всякакви китайски неща, аудио и видео техника и всякакви други неща), има всякакви хора, народна храна.. абе някак си като района на Женски пазар е Има и рибен пазар. Там можете да се тествате за обоняние (преди и след това, ха-ха).Някак си на запад от там се намира Dubai World Trade Center, на тревата на кръговото пред който има едни огромни мравки, аха да нападнат и изтребят човечеството Има също и един дълъг fancy бягащ надпис с разни котировки на незнамкаквоси. Самият Trade Center е само офиси, но ако влезете, повървите малко напред, изкачите се един етаж и завиете вляво, ще откриете малък мол с (арт) галерии и магазини.Още малко по-назапад (според мойта нарисувана карта, щото нямам интернет и google maps) на Sheikh Zayed Road се намират Emirates Towers – две сгради малко като близнаци. Едната е с офиси, другата е хотел. В хотелът има скай бар. Вечерно време, обаче, някак си светлините в бара се отразяват в матираните стъкла и не позволяват гледка навън. През деня може да е по-интересно. Аз препоръчвам да НЕ се качвате с панорамния асансьор (а с обикновения), ами САМО да слезете с него – интересно е .Малко по-вляво е Burj Dubai – 800 метрова все още не съвсем готова сграда. Вижда се от цял Дубай (ако не е прашно/мараня). Ако се върнем пак на изток до Creek-a, между Maktoum и Garhoud Bridge на самият бряг се намира Creek Park – съшо с 5 дирхама вход (тревата тук е скъпа!), но приятен runaway от шума и суетата на града. Крайбрежна алея, полянки, забавления (но не кой знае какви), въжена линия с кабинки... май и барбекю скари има, но се сещате, че свинско не е желателно да си цвърчорите там. В близост до него е и Wafi City – колоритен комплекс в египетски пирамидален стил – хотел, мол, нощен клуб (всъщност са няколко, един от тях е на върха на една от пирамидите). За снимки става. В долната част на зона 4 се намира Dubai Global Village – магазини и сергии (нещо като мол е) от цял свят. Май-нещо ми изглежда затворено сега, попитайте в хотела. Далечко е сравнително, зависи от къде тръгвате. Dragon Market – Пак в района и малко далечко според началната точка. Тукашният еквивалент на Илиенци – всичко за всеки от братски Китай, вкл. и продавачите Под Crek-а има някакво Khor Dubai Wildlife Sanctuary, не го знам какво е, някакъв резерват сигурно, май някъде гледах рекламни снимки от там с розови фламинга...-(в зона 2)- Да продължим с обратночасовниковото движение и да завършим със зона 2 обиколката около Creek-а. В долната част на зоната, на някакви острови по протежение на Крийка съм виждал обозначения за някаква опера, не знам дали вече е построена. Но Festival City Mall е построен и работи с пълна пара. Естествено в задължителната компания на хотел. Тук интересното е, че има IKEA. Много добра е идеята за разходка по тукашната Marina (пристанщенце с яхти), стават и снимки, вижда се Burj Dubai в далечината, ще ви покажа една моя от там Може да и да се хапне покрай водата, напр в Zaatar.На изток от Festival City е Airport Expo Dubai, където се провежда авиошоуто. Това всъщност е южната част на летището. По-на север по Крийка има пак някакъв парк + голф и яхт клуб, а още по-на север (до този край на Al Maktoum Bridge) е Deira City Centre – мол, хотел – неочаквана комбинация Тук има Careffour, където да си напазарувате всичко, което може да се купи в супермаркет, вкл. и електрониката, за която говорихме.- (в зона 5) – Може би най-(пре)хвалената зона. Тук са Burj al Arab – хотелът, приличащ на платно. Не знам си колко 40-метрови бетонни стълбове са побити в земята, да да държат този хотел и изкуственият остров, на който е стъпил той. Може да си направите резервация за бара там (т.е. по питие) и да разгледате хотела. Без резервация май не пускат, или трябва да се плаща нещо. Madinat Jumeirah – това е в непосредствена близост и е нещо като комплекс от ресторанти и не знам още какво. Има още и един мол направен като стар арабски пазар, Madinat Jumeirah(Mall) май се казва. Там има едни канали като във Венеция, фонтанче, мост, вижда се Burj Al Arab и стават добри снимки. Но има и по-евтини места за сувенири. Wild Wadi – Аквапарк и не знам още какво. Входът е около 200 дирхама. Там е и хотелът Jumeirah Beach Hotel ако не се лъжа се казваше, прилича на вълна. Всичко там е подходящо за яки снимки, с които да се фукате после пред приятели. Там е и Jumeirah Beach Park, нещо като Al Mamzar Park – трева, дървета, плаж... срещу вход от 5 дирхама. По-на запад в тази зона са Dubai Marina и Marina Walk (още не съм разцъквал много из мястото, но има хотели и прочее – абе баровско е), където любимото ми заведение се казва Barasti. Също в тази част е и небезизвестната Palm Jumeirah – изумително е какво може да направи човечеството с пари и нови технологии – този изкуствен остров е доста голям. На Palm Jumeirah се намира суперновият и рекламиран хотел Atlantis. До него освен с автомобил можете да стигнете и с монорелсово влакче (дори май е препоръчиетлно заради емоцията), което се взима някъде при ствола на палмата – има си табели. Там можете да плувате с делфини (срещу 700 дирхама) и какво ли още не. Има и голям аквариум. Също има и воден парк Aquaventure (подобен на Wild Wadi) с пързалки, басейни и прочее и вход от 200 дирхама или 150 ако дойдете след 15ч.). Продължавайки така да въртим обратно на часовника в зона 5, пред нас се изпречва Mall of Emirates. Бившият (много до скоро) най-голям мол в Близкия Изток или не знам си къде. А тука моловете са доста големички, да ви кажа. Там (освен стандартните магазини на и за каквото се сетите) можете да се спускате със ски (или сноуборд) навлечени в ски-гащеризон на закритата ски-писта, докато навън е +50 градуса. Докато го правите можете да гледате леко облечените посетители на мола през големи витрини. Смехът е взаимен, защото през тези витрини и те ви виждат навлечени като Дядо Мраз и падайки по склона. Към 70 лева или долара струва това удоволствие за 2 часа. Ако не ви се дават – ами погледайте и поснимайте през витрините. Още малко по-натам (не знам точно къде, нямам гугул мапс, че не ми работи нета) е и сегащният най-голям мол Dubai Mall. Наистина е голям, според мен само food court-а му е колкото половината Mall of Sofia. Там освен стандартните магазини, ресторанти и прочее можете да посетите пързалката за кънки на лед с олимпийски размери. Другата пързалка, за коят ми е известно, се намира в горният край на Дейра – в един Мариот хотел май беше. Освен оломпийските кънки (тука се сещам за вица за „голям тенис“), можете да направите снимки на едни водопади с едни хора дето уж скачат от горе, некфи морски мъже, абе кич най-страшен, но хората снимат. Другата fancy идейна история е пеещият фонтан. Някъде из Европа съм виждал такъв – с музика, светлини и фонтаните ту се появяват, ту намаляват... Според запознати, най-добре е да се гледа след залез слънце, когато рАботят и цветните светлини. Добро място за наблюдение (въпреки според мен най-доброто е да си съвсем до него) било TGI Friday's ресторантът на третия етаж на мола. Но самият ресторант е скъп според мен за нещата, които предлагат. По-добре идете в Tony Roma's. Работното време на фонтана е 18-22ч. през седмицата (т.е. неделя-четвъртък) и до 23 ч. през уикенда. Между другото и в този мол има голям аквариум. Продължавайки обратно на часовника, можете да отидете до Gold and Diamond Park в Al Barsha. Там, за разлика от Gold Souk, е климатизирано и е като мол – яко ценни метали и камъни -(в зона 6 и долната част на зона 4) Не зная какво може да се види. Има някакви писти за състезание с камили, с коне, с каруци... Шегувам се за каруците, но има също за състезание с автомобили и мотоциклети. Има и картинг. -=Carpe diem!=- "Тежък е лекият живот, но все някой трябва да го води..." Иван Деянов |
||
| Back to top |
|
||
| -=ivan=- |
|
||
Друго нещо, които всеки прави е например Desert Safari. Взимат в с джипове от хотела (към 15ч.) и ви карат в пустинята на шофиране из дюните, наблюдаване на залеза, спускане със сноуборд по някоя пясъчна дюна (аз не съм се спускал, но казват, че не е кой-знае какво), посещение на „лагер в пустинята“, където яздите камили за 5 минути, снимате се в арабски дрехи, правите си хена татуировки, ядете, танцувате арабски танцки (не знам, ама аз й скрих шапката на дебелата и мързелива кючекчийка с аматьорските си способности, ама така е, който са го водили по чалга клубове;), гледате звездното небе (което е готино, но в тропиците тази дейност е къде-къде с по-възнаграждаваши резултати), пушите шиша (т.е. наргиле) и към 22-23 сте си пак в хотела. Около 200 дирхама на човек е удоволствието. Има още Bus Tour из града. Билетът е 200 дирхама, важи за 2 дни (hop-on – hop-off) и включва в цената си и разходка с лодка по Дубай Крийк, билети за някакви музеи (вкл. Дубай Музеум) и талони за намаления в моловете. Аз го направих. Някои казват, че ако имаш кола под наем е много по-удобно и евтино да отидеш на същите места, но според мен и турът става ако не сте много уфатни с колите. Или пък може да отидете в някой beach park и да играете волейбол кеф ви облечени на някоя поляна, кеф ви по бански на плажа. Еat Освен класическата арабска Shawarma, което е дюнер, можете да хапнете още индийска, пакистанска и каква ли още не храна. Можете да попушите sheeshah (по-правилно било да се каже наргиле, но всеки казва шиша), която е около 25 дирхама за едно такова ароматно парче, като ви сменят въгленчетата от време на време. А, и в Дубай няма „Туристическа такса“ или „Такса места“ в заведенията – нас така се питаха да ни метнат в едно квартално кафене с щища като видяха каквио сме гъби. Но не знаеха, че ние живеехме вече повече от половин година тук и така Абе казвате им, че живеете тука и да не ви баламосват По моловете има какви ли не заведения за бързо хранене. Например (както вече казах) аз не харесвам TGI Friday's, Tony Roma's е по-яко за стейкове. Но напр. ако отидете в Аман, по съвсем друг начин ще усетите атмосферата на Близкия Изток вкл. и по повод местата за хранене Get away Ако се уморите от космополитния и забързан Дубай, винаги можете да отидете до много близкото (30 км е нищо) емирство Sharjah да разцъкате по музеите и Blue Souk. Внимавайте – там нравите са по-строги (по отношение на облеклото и разголването), та не ми ходете облечени като руски туристки да ме излагате! Друга идея е Abu Dhabi, което е на 150 км май, да разгледате подобни молове и подобни марини на Дубайските. Наесен ще има кръг от Формула 1, но билети май вече няма. Идейно е да отидете до Fujairah (на 100 км май) или по-скоро на север от самият град/емирство, където е Al Aqqah – там били няй-яките плажове в ОАЕ, можете да се гмуркате и да плувате по рифа с шнорхел (aka snorchelling). Ако сте с недостатъчно време, можете да се шнорхелувате и гмуркате и в Дубай. Al Ain е някакво емирство с оазиси, ще отида там наесен да ви кажа какво е що е. А пък в Ras-al-Kaimah няма нищо – вече бяхме. Get out Просто палите джапанките и да ви няма
[ Edited Sat Aug 15 2009, 03:46PM ] -=Carpe diem!=- "Тежък е лекият живот, но все някой трябва да го води..." Иван Деянов |
||
| Back to top |
|
||
| Denise |
|
||
![]() Registered Member #2
Joined: Wed May 30 2007, 07:33AMLocation: Dubai Posts: 220 Thanked 110 times in 85 posts |
Ванка сама съм се смяла, ти си един съвременен Алеко! Имаш талант да знаеш! Вземи пиши, блог, на хонорар, честно ти казвам, ще изкарваш пари от цялата работа:) само за Абу Даби имам забележка-не е на 15 минути, на час и половина е, ако се кара нормално, на мен ми отнема 40 минути, но това не трябва да се пробва! Дени |
||
| Back to top |
|
||
| -=ivan=- |
|
||
Аз имам блог, макар че го поддържам за слава, а не за хонорар..
-=Carpe diem!=- "Тежък е лекият живот, но все някой трябва да го води..." Иван Деянов |
||
| Back to top |
|
||
| Milasimi |
|
||
![]() Registered Member #581
Joined: Sun Jan 18 2009, 04:11PMLocation: Dubai Posts: 623 Thanked 114 times in 98 posts |
Уф, направо ще се задуша от хил по някои места... ама страаааааааашно колоритно си го спретнал всичко, ужасТно е увлекателно!! Искаш ли да драснеш ред на гл. редактор на Bulgarian Post (http://www.bpost.bg/ - няма нищо общо с Български пощи, обещавам ти!) и ще ти го публикува на няколко части? Пари няма да ти иска, ама няма и да ти даде...
ТЪРСЕТЕ МЕ САМО НА ЛИЧНА. |
||
| Back to top |
|
||
| Milasimi |
|
||
Joined: Sun Jan 18 2009, 04:11PMLocation: Dubai Posts: 623 Thanked 114 times in 98 posts |
-=ivan=- wrote ... Някак си на запад от там се намира Dubai World Trade Center, на тревата на кръговото пред който има едни огромни мравки, аха да нападнат и изтребят човечеството Има също и един дълъг fancy бягащ надпис с разни котировки на незнамкаквоси. Самият Trade Center е само офиси, но ако влезете, повървите малко напред, изкачите се един етаж и завиете вляво, ще откриете малък мол с (арт) галерии и магазини.Още малко по-назапад (според мойта нарисувана карта, щото нямам интернет и google maps) на Sheikh Zayed Road се намират Emirates Towers – две сгради малко като близнаци. Едната е с офиси, другата е хотел... Тука мноо ми напира да поспорим, че големите мравки не са пред Трейд Сентъра, а в градинката на кръговото между DIFC-то и Емиратските кули (разполагам със снимков матриал и още днеска мога да отида и да разположа с още). А пък бягащият надпис е в треволяка пред DIFC-то и няма котировки толкоз, колкот има нюз-ове. Ма наистина си е готски де. Най-якото в района обаче (според мене) са 4 статуи на циркови еквилибристи, които са качени (наварени) на стоманени въжета, опънати от вътрешната част точно между двете вертикални тела на Финансовия център над два малки фонтана. Фигурите са в човешки бой и са замислени така, че все едно са стъпили и балансират върху важетата точно над главите на хорицата, минаващи долу, като леко даже се полюшват от вятъра - много ефектно! Всъщност из далечинките се виждат поне още 2 таквиз, но най-яките са групичката в "центъра" на DIFC. Иначе самият Център е голяма тузарщина и там по гащи и сандали не се влиза - не знам дали буквално някой ще ви върне обратно де... но човек с по-casual облекло би изглеждал малко като гол на опера. [ Edited Mon Aug 31 2009, 11:36AM ] ТЪРСЕТЕ МЕ САМО НА ЛИЧНА. |
||
| Back to top |
|
||
| -=ivan=- |
|
||
Whatever Като си взема кола ще експлорвам повече и по-точно
-=Carpe diem!=- "Тежък е лекият живот, но все някой трябва да го води..." Иван Деянов |
||
| Back to top |
|
||
| Milasimi |
|
||
-=ivan=- wrote ... Whatever Като си взема кола ще експлорвам повече и по-точно Че то остана ли от Дубай нещо неексплорнато още от тебе... Аз каквото прочетох дотука, то сичко си казал (ако има другости - то те са плод на чисто субективна гл.т. - напр. Mercato Mall има ли го, няма ли го? ). 1 hint - като си земеш кола (със сички сили ти го желая!!), драсни до Ras Al Khaimah малко боклучаво изглежда там, ама срещу летището горе-доле са построили един супер тузарски район Al Hamra Village му казват (или Соломоновият остров, или острови) и мож си напълни окото с мнооого изумруден голф-треволяк и спретнати (празни) вили и няколко хотела и един ФАМОЗЕН строеж на още един 7-звездник, както чета в нета...................... Явно местният шейх здраво се бъзика с дубайския по размах на строителство, само че кризата ги е смачкала, щот засега сичко изглежда замръзнато. Ама по пътя пък, малко преди Dreamland-а на Umm Al Quwain, на 1 място (вляво, като отиваш) редовно пасат камили и е много гот да ги видиш тия лениви добитъци на естествен фон посред пясък и храсталак.
ТЪРСЕТЕ МЕ САМО НА ЛИЧНА. |
||
| Back to top |
|
||
| roadrunner |
|
||
|
|
Случва се понякога да се разхождам в DIFC по маратонки, къси гащи, къс ръкав и бейзболна шапка. Досега никой нищо не ми е казал и не са ме гледали накриво. Кафето там е 9 дирхама, но веднъж си купих цигари за 15, което е доста. Може да съм дълбоко опериран от срам. Never ride faster than your Guardian Angel can fly! |
||
| Back to top |
|
||
| Milasimi |
|
||
Още 1 предложение за който се позавърти тука и позачете в горните материали: Mercato Mall - тва е доста малък, но хипербаровски мол със супер королитна атмосфера вътре, направен все едно да мяза на Венеция и като седнеш на кафенце вътре (може на основния и на горния етаж), отвсякъде си ограден с фасади на сгради от късносредновековна Европа и е супер яко и супер готина тръпка, щот хем си на закрито и на климатик, хем пък под краката ти - орнаментирани плочки кат от площад, улични фенери и отгоре - дълъг купол с полусферична форма, та като се стЪмни, е дори още по-файско... Има малък playground, сравнително скъп, но можете да зарежете дребните дечурлига там да не ви висят на врата де, докато обикаляте, стига да са над 4 години де, иначе ще искат да влезете и да ги вардите (скръндзят се да наемат още няколко филипинки и индонезийки за таз работа, вярвайте). Долу има спретнат Spinneys, в който продават свински наденици, рагу, стекове и прочее items за non-muslims, а в магазина на Virgin има свестни предложения като електроника, игри, телефони и пр. (не че другаде няма същите, ама все нещо трябва да праите вътре и нещо да зяпате в тоя мол...). По моему да идеш в Меркато е супер голямата гъзария за местните, щото кат влезеш у подземния паркинг... направо ум да ти зайде!! Такъв шоурум на хипер лукс возила никъде другаде не съм виждала, освен в Ironman и в Mall of the Emirates у петък вечер... начи кат почнеш Поршета Кайени и малките, дето ги караш легнал, а не седнал, после Бееьмваци и Аудита джипове разни и Хамъри и Мерцедес на кило - туй да ти е средната летва за марка! Наредени кат бутилка у каса. После Бентлита, Ролс-Ройси и Ягуари, тук-таме няко Ферари, може и Ламбурджини, и Кадилак да си мерне човек... ама не като правило. Просто по едно-две, кат се озърне човек. Сега, покрай летните шопинг-истории там с Modhesh, което е едно жълто таквоз малко кат един позаслабнал Мишлен, ама има прическа у жълто и синьо, абе на човек някакси мяза и символизира дубайското лято (приветствайки по-бедните мюслимани от региона, предимно саудитсите, които всяко лято ЗАЛИВАТ Дубай като най-евтина и най-близка турист-дестинация, където да си развържат кесиите) - та покрай таз работа де Mercato Mall го бяха украсили отвътре с разни висящи, ама голееееми фигури, провесени от тавана (прозрачния купол), с различна тематика, и беше супер феерично и много веселко и не знам за кво е била цялата парлама, ама си беше гледка 1 път! Абе яко е да се отиде там, най-малко, за да види човек толкоз много емиратци на едно място, както никъде другаде, щот, както казах, местните явно го считат за много култово и престижно да се гъчкат там и да сърбат кайве или просто, за по-евтинджос явно, да зяпат събратята на първия етаж от парапетите на горния (където са турени пейчици, като в градинка или у алея) - та ако успявате да ми следвате мисълта... не изпущайте, ако имате сгода! ТЪРСЕТЕ МЕ САМО НА ЛИЧНА. |
||
| Back to top |
|
||
| Milasimi |
|
||
roadrunner wrote ... Случва се понякога да се разхождам в DIFC по маратонки, къси гащи, къс ръкав и бейзболна шапка. Досега никой нищо не ми е казал и не са ме гледали накриво. Кафето там е 9 дирхама, но веднъж си купих цигари за 15, което е доста. Може да съм дълбоко опериран от срам. Ми аз съм се завъртала извътре, кат ходих до едно като day care имат там на 1 място, и кат скивах сичките там костюмари и емиратците с едно кило парфюм по "нощниците" и с бради, оформени като със скалпел... и ми стана малко така, свито, че съм ръгнала по една лятна фуста от HyperPanda и едни плоски сандали от 48 дирхама... Пък кат рекоха у day care center-а, че charge-ват по 80 дирхама НА ЧАС за evening service - и съвсем са съкруших! За толкоз пари човек може ТРИ филипинки да си наеме (за час). В интерес на истината и мене не са ме замеряли с камъни там зарад фустата, ама не са чувствах никак на място. [link] [ Edited Mon Aug 31 2009, 02:13PM ] ТЪРСЕТЕ МЕ САМО НА ЛИЧНА. |
||
| Back to top |
|
||
| -=ivan=- |
|
||
За мен DIFC и Trade Center са едно и също нещо. И да, освен новини текат и котировки.
||
| Back to top |
|
||
| Denise |
|
||
![]() Registered Member #2
Joined: Wed May 30 2007, 07:33AMLocation: Dubai Posts: 220 Thanked 110 times in 85 posts |
POPRAVKA-Trade Center ima dva-ednoto e bialata sgrada koiato e s vruh neshto kato sprincovka ot gore, edna ot nai starite sgradi, ima ofisi tam, i drugoto e DWTC koeto e do neia-exhibitions center.... | ||
| Back to top |
|
||
| Go to page >> | |